måndag, juni 19, 2006

Här finns inget intressant - men möjligen kul

SR lägger ned sin bloggkrönika.

Ur krönikan:

"Megafonerna är sällan nyskapande och kreativa utan rider mest sina gamla käpphästar. Ofta kan det också vara svårt att veta vilka som ligger bakom texterna. Här kan dölja sig redan etablerade politiska tyckare eller kommersiella krafter. Frågor om trovärdighet och kunskapsnivå är högst relevanta och har också ställts till oss av kritiska lyssnare.

När de politiska bloggarna är som sämst kan man jämföra dem med illa tillyxade tidningsinsändare i sms-format. Att hitta det välskrivna, välgrundade och samtidigt relevanta kan osökt få en att tänka på det gamla ordstävet om gumman som klippte grisen och nödgades konstatera att det var mycket väsen och lite ull.

Att hitta självständiga och fristående bloggare kan vara svårare än många tror. Bloggosfären vimlar av tyckare som redan har andra plattformar för sina idéer. Politiker bloggar för att få fler väljare, kvällstidningarna startar bloggportaler för att knyta läsarna ännu närmare sitt varumärke, journalister bloggar om sådant som inte håller för publicering i pappers- eller webbtidningen, författare bloggar för att sälja fler böcker.

När det gäller de bloggar av privat dagsbokskaraktär som går under benämningen shoppingbloggar eller kattbloggar tycks mottot vara: Jag skriver en blogg, alltså finns jag. Naturligtvis kan man även på sådana sidor hitta en och annan relevant tanke om samhället, men det kan vara som att leta efter en nål i en höstack. Självklart säger dagboksbloggandet en del om vårt samhälles behov av självexponering och självbespegling men är kanske intressantare för en sociolog eller idéhistoriker än för Ekot."

Jag tror det finns flera anledningar till detta:

>>> Man är på grund av sin position eller jobb förhindrad att skriva om saker som man i och för sig får reda på via jobbet. Det kan ingå i yrkesetiken eller i förhållandet till sin arbetsgivare eller något annat att det inte skulle gå bra att skriva om det på en blogg. Jag har under året dock fått förmånen att följa en blogg där en i sin stad framstående person mycket detaljerat bloggar om sitt jobb och privatliv. Många av mina vänner som har läst bloggen har dock förvånats över att bloggaren har lämnat ut detaljer om andra personer på bloggen, antagligen utan deras vetskap. Men det har verkligen varit kul läsning.

>>> Bloggar är gratis. En bra skribent vet sitt värde. Har man något bra att säga/skriva vet man också att ta betalt för det. Alltså hamnar texten i tryckta medier eller någon annanstans där man får betalt.


Som jag tidigare har påpekat: 90 procent av alla med egna hemsidor fyller dem med bilder på barn, katter, sommarstugor etc - och jag älskar det! Bloggen är ju bara ett program som effektivt publicerar och hanterar en databas med texter, så att flera handgrepp som tidigare var nödvändiga nu är undanröjda, till exempel FTP-uppdateringar.

Några som borde blogga mera är dock forskare. De är oftast statligt anställda om inte statligt finansierade, men har (enligt mig) en skyldighet att offentligt försvara det intressanta med sin forskning. Det behöver inte vara pedagogiskt eller populärvetenskapligt, men gärna aktivt!

Jag personligen pushar gärna för shopping och kulturupplevelser. En kombinerad sådan är att köpa en Morrisey-slipsnål. Sommarens "must have item"!

Inga kommentarer: