fredag, november 30, 2007

Lyxig chokladkolapaj

Två lager chokladkola, en vit och en mörk, samsas i ett pajskal gjort av chokladkakor.

TILL 14-16 BITAR:

200 g chokladkakor (Maryland Cookies)
75 g smör

MÖRK CHOKLADKOLA:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
0,5 tsk ättiksprit (12%)
50 g smör

VIT CHOKLADKOLA:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit (12%)
50 g smör

GARNERING:

kakao

GÖR SÅ HÄR:

1. Mixa kakorna till smulor ien matberedare. Smält smöretoch häll i matberedaren undertiden som den går. Tryck utsmulorna i en veckad pajformmed löstagbar botten, ca 24cm i diameter. Ställ kallt.

2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap ochkakao i en kastrull och kokaupp. Låt koka ca 10 min til120°. Dra kastrullen från värmen. Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.

3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.

4. Hacka chokladen. Dra kastrullen åt sidan. Rör i choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.

5. Servering: Det blir godare om pajen får stå en stund i rumstemperatur innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar eftersom pajen är mycket mäktig.

Inga kommentarer: